ANNONSØRINNHOLD
Fokus på sunt og bærekraftig oppdrett
Det skjer mye spennende i Skjerstadfjorden, og hver eneste dag produserer stolte oppdrettere laks av høyeste kvalitet til verdensmarkedet.
Fra Wenberg og Edelfarms anlegg eksporteres tett på 10.000 tonn laks årlig, og hele tiden er laksens og fjordens helse i fokus.
Wenberg fiskeoppdrett og Edelfarm har sammen laget merkevaren Nordic Blu. Ideen ble til etter at laksen fra Skjerstadfjorden ble grønnlistet av Monterey Bay Seafood Watch i USA i 2019, og oppnådde høyest mulig score. I dag selges laks under navnet «Nordic Blu», til store deler av verden.
Nordic Blu har som kjerneverdi å være et bærekraftig og innovativt selskap. I samarbeid med Biomar, har Nordic Blu utviklet et eget fôr som gir fisken de beste egenskapene for å leve et sunt og friskt liv, samt at det blir brukt organiske mineraler.
Nordic Blu Technology ble opprettet i 2020 og ønsker å kunne være en sentral aktør for utvikling av ny teknologi som kommer oppdrettsnæringen til gode.
- Vi har blant annet utviklet Nordic Blutech, som er en semilukket merde. Denne skal samle opp slam for å skjerme miljøet, samt sørge for bedre fiskevelferd. Selskapet jobber også med flere av de ansattes forslag til nye ideer, som på sikt kan kommersialiseres, forteller Isak Bø Rørnes i Wenberg fiskeoppdrett.
Skjerstadfjorden er et gunstig miljø for laksen å vokse opp i. Det er viktig for næringa å vise respekt for fjorden, og drive oppdrett på en måte som har minst mulig innvirkning på miljøet.
- Alle beslutninger vi tar er tatt i et langsiktig og bærekraftig perspektiv, som skal sikre oss å drive oppdrett i mange år til. De siste år har det blitt gjort store investeringer som to nye el-båter, elektrifiserte fôrflåter, Nordic Blutech og et påbegynt Wenberg Innovation Park, sier Bø Rørnes.
Kjøpere av laks ute i verden er opptatt av hvor laksen kommer fra og om produsentene kan dokumentere hele verdikjeden. Der har nok oppdretterne i Salten Aqua-gruppen et fortrinn.
- Vi har kontroll på fisken fra eggene klekkes til fisken er spiseklar. Hos Salmobreed Salten, finner du eggklekking. Når fisken er klar, transporterer vi den til ferskvannsiden av fjorden ved Breivika. Her er de i ferskvannstanker på land til de er mellom 4 og 12 måneder og store nok til å komme ut i fjorden. I 12-18 måneder svømmer de og spiser til de veier mer eller mindre seks kilo og er klare for slakt. Denne tiden er helt nødvendig for å sikre høy kvalitet, forteller en entusiastisk Bø Rørnes.
En jevn strøm av iskaldt ferskvann fra fjellene, kombinert med verdens sterkeste tidevannsstrøm, gjør vannet ekstra oksygenrikt og gir oss en ren og levende fjord. Til sammen skaper det helt unike forhold for oppdrett av laks.
- Laksen vår får et for som er næringsrikt og fritt for kjemikalier, antibiotika og hormoner. De lever i merder fri for kobber, og på grunn av store mengder kaldt ferskvann i Skjerstadfjorden har vi minimalt med avlusninger. I spesialforet bruker vi bare organiske mineraler for å forbedre laksens mineralopptak. På denne måten får laksen et robust immunsystem, og en mer robust laks er også mer sykdomsresistent. Resultatet er en sunn og naturlig laks fri for kjemikalier, og en ren og levende fjord.
Wenberg fiskeoppdrett er også en betydelig bidragsyter inn mot lokale idretts- og kulturtilbud for barn og unge i hele kommunen, noe de mener er viktig.
- Hvert eneste år gir vi en viss prosent av overskuddet til gode formål gjennom sponsorstøtte, premier osv. For oss er det viktig at de unge har gode sunne aktiviteter, sier Bø Rørnes.