ANNONSØRINNHOLD

Julie (27) og Bendik Hopstad (26)

Julie og Bendik anbefaler bondeyrket

Julie (27) og Bendik Hopstad (26) møttes under naturbruksutdanninga på Mosjøen vg. skole avd. Marka i 2016. I 2021 overtok de Bendiks heimgård i Saltdal, og der stortrives de.

Med rundt 700 gris og 17 ammekyr på Svemo Gård i Saltdal er det jobb nok for begge, og de anbefaler virkelig en utdanning innenfor naturbruk/landbruk.

- Vi kan virkelig anbefale naturbruksutdanninga på Marka. Gode lærere og godt miljø. Vi har mange gode minner derfra, og så traff vi jo hverandre der, sier Julie og Bendik.

Lå i kortene

At Bendik som er oppvokst på gården valgte den utdanningen er kanskje ikke så rart, ettersom det lå i kortene at han en dag skulle overta etter foreldrene, selv om han er den yngste i søskenflokken på fem.

Julie kommer ikke fra gård, men fra et helt vanlig boligfelt på Andøya, og ettersom de la ned sisteåret på Kleiva landbruksskole måtte hun til Marka. Et lykketreff for det unge paret.

- Min interesse for yrket er at gudmora mi som bodde to minutter unna oss drev med sau, og at jeg tidlig var med på å ta imot lam og alt det andre som hører med. Var også avløser der, sier Julie.

Agronom og slakter

Det ble agronomutdanning på begge, og til den tittelen er det to veier. Enten tre år på skole eller to år på skole og to år som lærling.

Under utdanninga på Marka var elevene på besøk på Norturas slakteri på Bjerka, og der ble gnisten til enda en utdannelse for Bendik.

- Jeg synes det er et interessant fag og det gir meg bedre oversikt over helheten innenfor matproduksjon. Så da søkte jeg, og fikk lærlingplass, og tre år etter hadde jeg svennebrev som slakter, sier Bendik.

Mens Bendik var lærling jobbet Julie i barnehage på Korgen.

Overtok heimgården

I februar 2021 overtok det unge paret heimgården til Bendik, etter at foreldrene hadde bygd seg nytt hus like ved.

At det å ha foreldrene til Bendik som naboer anser de som viktig og trygt.

- De sitter jo inne med enorm kompetanse og erfaring, og de bidrar ofte på gården og som rådgivere. Det er en enorm trygghet, sier Julie og Bendik.

- Hvis man skal komme med noen grunner for å velge denne yrkesveien. Hva sier dere da?

- Det er en god utdanning og en viktig og meningsfull jobb. Dette med norsk matproduksjon er noe vi brenner for. Det er et flott yrke som vi virkelig kan anbefale alle, sier paret.

Powered by Labrador CMS